Draadloos netwerk / internet instellen

WiFi | www.zelfaansluiten.nl

Zelf draadloos internet instellen (een draadloos netwerk instellen).
Zelfaansluiten.nl legt uit hoe het moet.

Benodigdheden draadloos internet instellen

Om gebruik te kunnen maken van draadloos internet heeft u het volgende nodig:

  • Een werkende internet verbinding
  • Een modem (eventueel draadloos)
  • Een draadloze router (wanneer uw modem niet draadloos is)
  • Een usb WLAN adapter (wanneer uw pc/laptop standaard geen draadloos ondersteund)
Experiabox speedtouchVeel modems hebben ook de mogelijkheid om uw netwerk draadloos beschikbaar te maken. Dit zijn de zogenaamde router-modems. O.a. de Experiabox van KPN en de modems van Ziggo maken gebruik van deze functie.

Voorbereiding

Voordat u uw draadloos netwerk / internet (veelal WiFi genoemd) kunt instellen dienen eerst alle fysieke aansluitingen te worden gemaakt. Uw modem moet aangesloten zijn. Tegenwoordig leveren vrijwel alle providers draadloze modem-routers. Valt uw modem hieronder, dan kan uw modem draadloos uitzenden en heeft u geen extra draadloze router nodig. Is het signaal van uw draadloze modem erg zwak, of heeft uw modem geen draadloze mogelijkheden dan dient u een extra draadloze router aan te sluiten.

Een concrete handleiding voor het aansluiten van de router vind u in het artikel: Router aansluiten »

Draadloos internet instellen

Inloggen op uw modem of router

Om de instellingen van uw draadloos netwerk / internet te kunnen aanpassen dient u eerst in te loggen op uw modem of router. Om dit op een correcte manier te kunnen doen zult u een PC of laptop met een netwerkkabel aan moeten sluiten op uw modem / router. U vindt de informatie zoals het IP-adres en inloggegevens van het modem / router  in de meeste gevallen op een sticker aan de onderzijde van uw modem / router. Let op: deze kunnen door u, of iemand anders gewijzigd zijn. In de meeste gevallen kunt u de instellingen benaderen door in uw browser naar http://192.168.1.1 te surfen en daar in te loggen met de gebruikersnaam en het wachtwoord van uw router.

Netwerk naam (SSID)

Eenmaal in de instellingen kunt u de naam van uw netwerk naar wens aanpassen. Dit om het netwerk duidelijk herkenbaar te maken. Zoek in het navigatie menu van uw modem / router naar één van de volgende benamingen: WLAN, wireless, draadloos.
Indien u dit gedeelte van het menu gevonden heeft kunt u de draadloze instellingen gaan aanpassen.
De naam van uw netwerk wordt uw SSID genoemd, in de meeste gevallen zal deze ook op deze manier in de instellingen staan. Dit veld kunt u aanpassen in een naam naar wens.

Beveiliging

In de draadloze instellingen zult u ook de mogelijkheid vinden om uw netwerk te beveiligen. Indien u uw draadloos netwerk met een “sleutel” (wachtwoord) beveiligd voorkomt u dat onbevoegden toegang verkrijgen tot uw netwerk. U heeft wat betreft het type “sleutel de keuze uit verschillende beveiligings-standaarden. De meest voorkomende zijn WEP, WPA en WPA2. WPA2 is de meest veilige en meest betrouwbare keuze. Maak in dit geval bij de instellingen de keuze voor WPA2. Hierna kunt u een wachtwoord kiezen, bij WPA2 mag dit wachtwoord bestaan uit allerlei combinaties of losse letters, cijfers en leestekens.

Computer aansluiten op uw draadloos netwerk / internet

Na de configuratie van uw netwerk kunt u nu uw computer draadloos verbinding laten maken met uw draadloos netwerk. Indien uw computer standaard niet over draadloze mogelijkheden beschikt heeft u hiervoor een draadloze WLAN adapter nodig. Deze steekt u in een vrije usb-poort en u installeert de software van de meegeleverde CD. U kunt vervolgens kiezen om verbinding te maken met de meegeleverde software, of via de standaard Windows methode. Deze ziet u hieronder.

Om de juiste verbinding in te stellen dient u op de PC alle zichtbare draadloze netwerken weer te geven. Dit doet u door op het icoontje te klikken volgens onderstaande afbeelding.

Draadloze netwerken beschikbaar

Vervolgens selecteert u uw netwerk en geeft het wachtwoord in. De verbinding is nu gemaakt en uw PC zal nu altijd, indien het netwerk binnen bereik is, automatisch verbinding maken.

Verbonden met draadloos netwerk

Andere apparaten aansluiten op uw draadloos netwerk / internet

Indien u een ander apparaat met draadloze mogelijkheden wilt aansluiten zult u in het menu van het apparaat op zoek moeten gaan naar de draadloze instellingen. U zult hier een lijst tegenkomen met alle beschikbaren draadloze netwerken. Selecteer hier uw netwerk en voer het wachtwoord in. De verbinding is nu gemaakt en uw apparaat zal nu altijd, indien het netwerk binnen bereik is, automatisch verbinding maken.

WiFi signaal versterken

Blijkt na het draadloos netwerk / internet instellen dat uw signaal te zwak is, waardoor u niet op elke gewenste plek in uw huis bereik heeft? Lees in dat geval het artikel: WiFi signaal versterken »

Uw draadloos internet instellen / draadloos netwerk instellen is nu voltooid.

Wordt de draadloze functie van modem of router (indien aanwezig) niet gebruikt, schakel deze dan uit zodat onbevoegden er geen gebruik van kunnen maken.

Uitleg

Wat is een router?
Wat is een modem?
Wat is WIFI?

Tags »