Netwerk / Internet via het stopcontact

Netwerk / Internet via het stopcontact

U wilt graag overal in huis kunnen internetten, maar uw WiFi signaal is te zwak of de overdrachtsnelheid te traag. Kabels trekken is onhandig en soms niet mogelijk. In dat geval bieden Powerline adapters uitkomst. Internet via het stopcontact, Zelfaansluiten.nl legt uit hoe het moet.

Hoe werkt internet via het stopcontact

Internet via het stopcontact, eigenlijk netwerk via het stopcontact kunt u realiseren door middel van Powerline adapters, ook wel homeplug genoemd. Deze Powerline adapters veranderen het elektriciteitsnetwerk in uw huis in een datanetwerk. Dit heeft als voordeel dat u geen extra kabels hoeft te trekken naar de plek waar u gebruik wilt gaan maken van internet. De adapters maken gebruik van de ongebruikte delen in uw huidige bekabeling. Het elektriciteitsnetwerk gebruikt net als de telefoon en coax bekabeling slechts een klein gedeelte van de kabels.

Netwerk / Internet via het stopcontact | www.zelfaansluiten.nl

Aansluiten adapters

De eerste adapter steekt u in een stopcontact in de buurt van de router of het modem vanuit waar uw netwerk verdeeld wordt. In de meeste gevallen zit er geen verschil tussen de twee adapters, het maakt dan niet uit welke van de adapters u als eerste aansluit. Als er wel verschil is tussen de adapters, staat dit vaak op de adapters aangegeven door middel van een ‘Master’ of ‘Slave’ vermelding. Kijk dit even na in de gebruiksaanwijzing. U steekt een standaard netwerkkabel (RJ45) in de adapter en sluit deze aan op een vrije poort van uw router of modem.
De andere adapter steekt u in de buurt van uw PC of ander apparaat in een willekeurig stopcontact, waarna u ook dit apparaat met een netwerkkabel aansluit. De Powerline adapters maken automatisch verbinding met elkaar, dit is te zien aan het huis-icoontje op de adapter. Indien deze groen brand of knippert zijn de beide adapters met elkaar in contact. Het lampje met het netwerk icoon gaat knipperen bij actief gebruik, dit lampje geeft data overdracht weer. U heeft op dit moment internet via het stopcontact, uw computers en/of andere apparaten staan door middel van de Powerline adapters in verbinding met uw netwerk.

Netwerk / Internet via het stopcontact | www.zelfaansluiten.nl

Meerdere Powerline adapters

Indien u op een andere locatie, bijvoorbeeld in een andere kamer ook gebruik wilt maken van de Powerline adapters kunt u hiervoor probleemloos een extra adapter aanschaffen. Wanneer deze in het stopcontact wordt gestoken zal ook deze automatisch verbinding maken. U kunt probleemloos meerdere Powerline adapters aansluiten.

Meerdere apparaten op één Powerline

Het kan zijn dat u meerdere apparaten op één plek wilt voorzien van internet via het stopcontact. Dit kunt u op twee manieren oplossen:

Switch aansluiten
U kunt een switch aansluiten op uw Powerline adapter. Met een switch kunt u het netwerksignaal verdelen naar meerdere apparaten, deze heeft één poort waar u de kabel uit de adapter op aansluit. Op de andere poorten kunt u al uw apparaten aansluiten.

Router aansluiten
Een andere mogelijkheid is om een nieuw draadloos netwerk te creëren vanuit de verbinding van de Powerline adapter. De kabel die uit de adapter komt steekt u in een draadloze router. U kunt met uw apparaten vervolgens draadloos verbinding maken met uw router. Een uitleg over het configureren van de router vind u hier.

Uw netwerk / internet via het stopcontact aansluiten is nu voltooid.

De kwaliteit van het signaal via het stopcontact is altijd afhankelijk van de kwaliteit van uw elektriciteits-netwerk. Vooral bij oude huizen (voor 1970) kunnen er problemen optreden met betrekking tot de kwaliteit van het signaal.

Tags »